Menu

Sretan Dan nezavisnosti

Na referendumu koji je održan 29. februara i 1. marta 1992. godine od 64. posto građana koji su izašli na referendum, njih čak 98. posto se izjasnilo da žele živjeti u "suverenoj i nezavisnoj Bosni i Hercegovini, državi ravnopravnih građana, naroda Bosne i Hercegovine - Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive".

Poslanici SDS-a u Skupštini Bosne i Hercegovine su oštro reagovali na referendum, a najglasniji je bio tadašnji predsjednik SDS-a, a danas haški osuđenik za ratne zločine Radovan Karadžić koji je tada otvoreno zaprijetio: "Nemojte da mislite da nećete odvesti Bosnu i Hercegovinu u pakao, a muslimanski narod u nestanak, jer muslimanski narod ne može da se odbrani ako bude rata ovdje."

Referendum za nezavisnost BiH nadgledali su posmatrači OSCE-a i Evropske zajednice koja će na zasjedanju u Luksemburgu priznati SRBiH kao nezavisnu i suverenu državu u međunarodno priznatim granicama. Bez obzira na prisutne posmatrače, a kao odgovor na referendum, srpske paravojne jedinice podižu barikade u Bosanskom Brodu, Sarajevu, Derventi, Bosanskom Šamcu i drugim bh. gradovima i na taj način počinje agresija na Republiku Bosnu i Hercegovinu, koja je nakon četiri godine zaustavljena nepravednim mirom.

Svima koji Bosnu i Hercegovinu doživljavaju svojom domovinom Fondacija za pružanje pravne pomoći pripadnicima braniIačke populacije čestita 1. mart Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

back to top